• Mamky, tatkovia, zbystrite pozornosť

          • Milí rodičia,

            sledujte ,prosím, očká Vašich detí - hlásite nám infekčný zápal očných spojiviek. Keďže ide o infekčnú záležitosť, dieťa nesmie byť v kolektíve. Doma buďte rovnako obozretní, pri zápale oka je nutné dodržiavať určité hygienické pravidlá, aby nedošlo ku kontaminácii ďalších členov domácnosti. Používajte každý  výhradne svoj uterák a vlastné  hygienické potreby. 

            Ďakujem za zodpovedný prístup a verím, že táto  celookresná nepríjemná infekcia čoskoro pominie. 

             

          • Prerušenie prevádzky

          • Milí rodičia, 

            na základe rozhodnutia zriaďovateľa bude v MŠ prerušená prevádzka od 28.3.2024 (štvrtok) do 2.4.2024 (utorok). Opäť sa uvidíme v stredu 3.4.2024.

            Prajeme Vám veselé sviatky jari. 

          • Informácia pre rodičov - hlavne v triede Včielok

          • Milí rodičia, 

            v dňoch od 4.3. 2024 do 26.3.2024 nebudem prítomná v MŠ. Počas mojej neprítomnosti ma bude v triede zastupovať p. Mirka Žabinská. V našej MŠ už pôsobila, deti ju poznajú :). V dopoludňajších hodinách bude pri p. uč. Zdenke študentka VŠ Kristína Cimermanová, ktorá sa pripravuje na svoje budúce povolanie. Budete teda počuť od detí o Mirke a Kristínke ( a ja budem tajne dúfať, že na mňa nezabudnú :)).  

            V  "riaditeľských" veciach sa v prípade potreby obracajte na p.uč. Františku Chorovskú. 

                                                                                                                                               Riaditeľka MŠ        ( Bejatka :)

          • Prerušenie prevádzky

          • Milí rodičia, 

            na základe rozhodnutia zriaďovateľa bude v čase od 26.2.2024 do 1.3.2024 vrátane v našej materskej škole prerušená prevádzka. 

          • ..a polrok je takmer za nami..

          •  

            Milí rodičia, 

            už 5 mesiacov sa stretávame v tomto školskom roku a je čas na rozhovor o tom, ako si vaše dieťa užíva detstvo s nami v škôlke, ako napreduje. Pozývame vás preto na konzultáciu s triednymi  učiteľkami. Rodičom  predškolákov prudko odporúčame = v záujme vášho dieťaťa považujte za povinné :), rodičom mladších detí nechávame na zváženie. Čas vašej návštevy si zarezervujte cez EduPage  - príde vám oznam. 

            Predškoláci začnú a termíny budú v utorok 6.2.2024 a v stredu 7.2.2024. V stredu 7.2.2024  bude v ZŠ od 15.00 Deň otvorených dverí.

            Termíny pre mladšie deti budú 12.-14.2.2024 (pondelok- streda).

             

          • Meranie zrakových parametrov detí - u nás v MŠ

          • Milí rodičia, 

            v pondelok 5.2.2024 dopoludnia k nám do MŠ prídu dve milé dámy a môžu  na základe Vášho záujmu bezplatne zmerať deťom zrak. Máme už s týmto meraním dobré skúsenosti, v minulosti viacerým deťom zavčasu odhalilo poruchu zraku.Som rada, že naše deti budú mať tú možnosť, lebo záujem MŠ je veľmi veľký. Samozrejme, nie je to povinné, je len na Vás, či využijete ponuku. V prípade záujmu o meranie vám pani učiteľky v triede dajú informovaný súhlas na preštudovanie a podpis.  

            Zdravé oči už v škôlke

            Ponuka merania zrakových parametrov pre detí v materských školách

             

             

            Milí rodičia,

             

            Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ponúka jedinečnú možnosť pre Vaše deti absolvovať bezplatné meranie zraku pomocou binokulárneho autorefraktometra Plusoptix.

            Tento prístroj dokáže s vysokou mierou spoľahlivosti odhaliť existujúce alebo začínajúce vývinové poruchy zraku, ako napríklad astigmatizmus, tupozrakosť či škuľavosť. Ide o poruchy, u ktorých iba včasné odhalenie umožní efektívnu liečbu a elimináciu. Čím neskôr sú vývinové poruchy zraku odhalené, tým sa znižuje šanca na ich úplné odstránenie a ich následky môžu pretrvávať následne počas celého života človeka.

            Takéto poruchy sú, nielen pre rodičov, mnohokrát neviditeľné, nakoľko dieťa je schopné vytvárať si a využívať vlastné kompenzačné techniky, ktoré mu umožňujú normálne fungovať v známom prostredí. Problémy sa niekedy môžu prejaviť až príchodom do školy, kedy začína byť na zrak dieťaťa kladený väčší dôraz – dôraz na priestorové vnímanie, vnímanie hĺbky, ale aj celkovú prácu očí vo všeobecnosti. V tomto veku je však už pravdepodobnosť vyliečenia zrakovej poruchy veľmi malá až nulová.

            Meranie, ktoré ponúkame Vašim deťom dokáže s vysokou mierou presnosti určiť práve takéto existujúce alebo vyvíjajúce sa poruchy zraku. Prístroj Plusoptix je celosvetovo uznávaným prístrojom na meranie zrakových parametrov u detí predškolského veku.

             

            Charakteristika merania:

            • ide o neinvazívne bezdotykové meranie (dieťa sedí, meranie je robené zo vzdialenosti jedného metra),
            • meranie je bezbolestné
            • meranie nemá žiadne vedľajšie účinky a žiadne negatívne následky na zdravie dieťaťa, 
            • binokulárne meranie (obidve oči sa vyšetrujú súčasne)
            • meranie trvá iba niekoľko sekúnd
            • prístroj má zvukové a svetelné efekty na prilákanie pozornosti dieťaťa
            • meranie prebieha v priestoroch materskej škôlky
            • odborne vyškolený zamestnanec vyhodnotí výsledky merania a odporučí, či je potrebné ďalšie meranie dieťaťa u detského očného lekára

            Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ponúka toto meranie bezplatne vďaka  finančnej podpore partnera projektu Zdravé oči už v škôlke. Pokiaľ súhlasíte s tým, aby Vaše dieťa meranie zrakových parametrov absolvovalo, kontaktujte zamestnancov škôlky, ktorí Vám poskytnú ďalšie potrebné informácie. Všetky potrebné informácie o tomto programe nájdete aj na stránke www.zdraveocivskolke.sk

             

          • Mamky, tatkovia, zaostrite na vlásky..

          • Milí rodičia,  

            v materskej škole sa nám objavila u jedného dieťaťa pedikulóza.  

            Pedikulóza je infekčné a prenosné parazitárne ochorenie. Spôsobuje ju parazit - voš a prenáša sa blízkym telesným kontaktom, teda z človeka na človeka. Ak ním dieťa trpí, nesmie navštevovať  materskú školu a musí sa liečiť. Zavšivenie je ochorenie zaradené do Medzinárodnej klasifikácie chorôb pod označením B85.

            Na pedikulózu upozorní silné svrbenie postihnutej časti hlavy a samotný nález vší, prípadne hníd. Voš hlavová sa vyskytuje len vo vlasoch, kde možno pozorovať lezúce dospelé jedince, ako aj hnidy, lezúce vši sa zdržujú na celej hlave, ale predovšetkým na vlasoch v spánkovej oblasti v záhlaví a okolo uší, kde si tiež najčastejšie pripevňujú vajíčka.

            V prípade zistenia výskytu vší u vášho dieťaťa  máte povinnosť informovať MŠ, kontaktovať pediatra a dohodnúť spôsob liečby.  Dieťa  nesmie navštevovať materskú školu až do úplného vyliečenia.

            Materská škola dôsledne dodržiava opatrenia na prevenciu a rovnako riešenie akútnej situácie , aby sa v kolektíve detí nešírili prenosné ochorenia vrátane pedikulózy. Prosím vás, aby ste pri dodržiavaní týchto povinností boli v maximálne možnej miere nápomocní aj vy, rodičia. Kontrolujte deťom vlásky, vymeňte čiapky, šály.

            Učiteľky budú následne vykonávať preventívne opatrenia, a to priebežným sledovaním charakteristických prejavov možného výskytu vší u ďalších detí.

            Verím, že táto prvá " parazitonávšteva" bude zároveň aj posledná. 

             

          • KARNEVAL - zmena

          • Milí rodičia, 

            chorobnosť detí aj dospelých nejak neustupuje, preto sme prehodnotili organizovanie veľkej akcie v kultúrnom dome a karneval si užijeme s deťmi v komornej bezpečnej atmosfére v MŠ v stredu 31.januára 2024 dopoludnia. Tešíme sa na nápadité masky a radosť detí vám sprostredkujeme cez fotografie, prípadne videá. 

             

          • Prerušenie prevádzky 16.1.2024 - 19.1. 2024

          • Vysoká chorobnosť :(

            Milí rodičia, 

            aj keď sme predvianočné dni, kedy všade okolo pre choroby zatvárali školy a škôlky, zvládli bez obmedzení a v radosti z prichádzajúcich Vianoc, teraz sme sa chorobám nevyhli. Na základe vysokej chorobnosti detí zriaďovateľ podľa §150a , odst.2,  písm.c  Z. 245/2008 rozhodol o prerušení prevádzky v materskej škole od utorka 16.1.2024 do piatku 19.1.2024.

            V škôlke sa - verím, že v pevnom zdraví- opäť uvidíme v pondelok 22.1.2024. 

          • Oznam vedúcej ŠJ

          • Milí rodičia, 

            v prípade neprítomnosti dieťaťa v MŠ nezabudnite dieťa odhlásiť zo stravovania v ŠJ. V prípade choroby si môžete prísť pre obed v prvý deň, kedy už nie je možné dieťa odhlásiť, ostatné dni už obedy zo ŠJ nevydávame. 

            Ďakujem. 

          • Tešíme sa na karneval

          • sobota 3.2.2024

            Mamky, tatkovia - evidujte dátum - sobota 3. februára 2024 dopoludnia v Kultúrnom dome v Hôrke - Kišovciach. Téma karnevalu - ZVIERATKÁ. Masky nemusíte kupovať, vymyslite a pripravte doma s deťmi - tie sú vždy najkrajšie.

            Bližšie info čoskoro:)

          • Voňavý piatoček 15.12.2023

          • Zajtra dopoludnia bude v škôlke voňavo ..budeme piecť medovníčky. Mamky, môžete dať deťom do škôlky ich zásterku ( ak majú - nie je povinné :) a jednu formičku na vykrajovanie. 

          • Vianočná besiedka v stredu 20.12.2023

          • Milí rodičia, 

            srdečne Vás pozývame na radostnú vianočnú návštevu v stredu 20.12.2023 o 15.00 k Lienočkam a Včielkam, o 15.30 k Motýlikom.. poznačte si do diára :). Tešíme sa na Vás. V prípade , že budú deti potrebovať nejaké špeci oblečenie,  triedne pani učiteľky Vás budú včas informovať. 

          • Mikulášsky balíček od obce

          • Milí rodičia, 

            deti do 15 rokov s trvalým pobytom v Hôrke dostanú v nedeľu od Mikuláša balíček - zájdite si  ( alebo poproste niekoho zo susedstva, z rodiny ) na Obecný úrad v Hôrke pre lístok na balíček/ balíčky. 

             

             

          • Už zajtra príde za nami Mikuláš

          • Milí rodičia, už zajtra na školskom dvore o 15.45 privítame Mikuláša.. Vaša účasť povinná :). Ak máte čas a chuť prísť pomôcť  nachystať čaj, prípadne punč, ste vítaní.